الگوریتم های گوگل تا حد قابل قبولی قادر به تشخیص اسپم و هر آنچه نقض دستورالعملهای گوگل وبمستر تلقی شود هستند ولی به هر حال مواردی نیز وجود دارند که الگوریتم های گوگل آنها را شناسایی نکرده اند و توسط انسان بررسی شده و تصمیمات لازم در ارتباط با آنها به صورت غیر الگوریتمیک و توسط انسان گرفته می شود. اگر سایتی توسط انسان بررسی شود و تخلف آن محرز شود، برای آن جریمه در نظر گرفته می شود و به صورت دستی به یک صفحه یا یک بخش از سایت و در موارد حاد به کل سایت جریمه تعلق می گیرد و گاهی ممکن است به صورت موقت و یا برای همیشه کل صفحات یک سایت از ایندکس گوگل خارج شود.
اگر سایتی با جریمه دستی روبرو شود، پیغام آن در قسمت Manual Actions در سرچ کنسول با ذکر دلیل و همچنین توضیح در مورد اینکه کدام قسمت یا قسمت های سایت تحت تاثیر جریمه قرار گرفته اند، نمایش داده می شود.
مواردی که احتمال Manual Action آنها زیاد است
موارد متعددی هستند که ممکن است به اقدام دستی گوگل ختم شوند که در ادامه به برخی از مهم ترین و رایج ترین آنها اشاره شده است.
User-generated spam
به معنی این است که گوگل اسپم ایجاد شده توسط کاربر را در سایت شما شناسایی کرده است. این نوع اسپم معمولا در پروفایل کاربران، نوشته های درون انجمن ها یا تالارهای گفتگو و نوشته های درون بلاگ های رایگان وجود دارد.
Spammy free host
هنگامی که تعداد زیادی سایت حاوی اسپم بر روی یک هاست رایگان باشد، گوگل ممکن است کل آن سرویس را از نتایج جستجو حذف کند. پس در انتخاب هاست، به این نکته توجه داشته باشید که ترجیحا از هاست های رایگان استفاده نکنید.
Structured data issue
بدین معنی است که استراکچرد دیتا (اطلاعات ساختار یافته) استفاده شده در صفحه دارای ایراد است. به عنوان نمونه، محتوای صفحه با استراکچرد دیتا مطابقت نداشته باشد.
شما می توانید جهت تست اطلاعات ساختار یافته یک صفحه از Rich Result Testing Tool گوگل استفاده کنید.
Unnatural links to your site
هنگامی که گوگل تعدادی لینک غیرطبیعی که سعی در تاثیرگذاری بر PageRank را دارند شناسایی کند، ممکن است سایت خاطی با manual action گوگل مواجه شود و رنک آن تنرل پیدا کند و یا از ایندکس گوگل حذف شود. معمولا Link Spam و لینک های مخفی در متن، با این مشکل مواجه می شوند. جهت آشنایی بیشتر، دستورالعملهای گوگل وبمستر را مطالعه نمایید.
Unnatural links from your site
به این معنی است که لینک های متعدد خارجی در سایت شما وجود دارند که PageRank را منتقل می کنند و به عبارت دیگر، Link Schemes تلقی شوند که ناقض دستورالعمل های گوگل وبمستر تلقی می شود.
Thin content with little or no added value
صفحاتی که دارای محتوای کمی هستند و یا محتوای سایتهای دیگر را بازنشر می کنند و از نظر محتوا، هیچ ارزش افزوده ای برای کاربر ایجاد نمی کنند، Thin page نام دارند. گوگل برای حفظ کیفیت نتایج جستجو، تلاش می کند که صفحاتی که Thin page تلقی شوند را تنزل رتبه ببخشد و یا از نتایج جستجو حذف می کند.
به عنوان نمونه سایت BMW.de در سال 2006 به دلیل استفاده از doorway pages با جریمه گوگل مواجه شد و PageRank آن به عدد صفر کاهش پیدا کرد.
Cloaking and/or sneaky redirects
بدین معنی است که سایت شما به کاربر انسان و موتور جستجو صفحات متفاوتی نمایش می دهد و یا کاربر انسان یا موتور جستجو را به صفحه دیگری ریدایرکت کند. در مورد
Pure spam
سایت هایی که دستورالعمل های گوگل وبمستر را نقض می کنند و اسپم های متعددی ایجاد کرده اند، به عنوان Pure spam یا اسپم خالص تلقی می شوند.
Cloaked images
هنگامی به علت Cloaked images با Manual action گوگل مواجه می شوید که برخی از عکس های سایت، به صورت متفاوت به کاربر و موتور جستجو نمایش داده شوند.
Hidden text and/or keyword stuffing
به این معنی است که برخی از صفحات دارای متن یا لینک مخفی و یا کلمات کلیدی بی ربط (Keyword stuffing) هستند که هر دو ناقض دستورالعملهای گوگل وبمستر هستند.
AMP content mismatch
محتوای اصلی صفحه AMP باید با محتوای صفحه Canonical یکسان باشد. به عبارت دیگر کاربر باید بتواند در صفحه امپ مانند صفحه Canonical به هدفش برسد.
Sneaky mobile redirects
هنگامی که برخی کاربران موبایل به صفحه دیگری به جز آنچه در اختیار موتور جستجو است ریدایرکت شوند، ممکن است که گوگل، سایت شما را به دلیل Sneaky mobile redirect جریمه کند.
اگر با Manual Action گوگل مواجه شدیم، چکار باید بکنیم؟
در صورت مواجه شدن با Manual Action باید با توجه به توضیحی که گوگل برای شما نوشته است به برطرف کردن کامل تمامی آنچه نقض دستورالعمل های گوگل وبمستر بوده اقدام شود و پس از اطمینان از برطرف کردن کامل موارد، روی دکمه REQUEST REVIEW که در تصویر قبل نیز مشاهده کردید کلیک کرده و توضیح دهید که چه کارهایی جهت رفع ایرادات انجام داده اید تا گوگل مجددا مواردی که تخلف محسوب شده بوده را به صورت دستی بررسی کند. در صورتی که کارتان را به درستی انجام داده باشید، پس از بررسی گوگل و تایید رفع ایرادات، Manual Action از روی سایت شما برداشته می شود. بررسی گوگل معمولا حداکثر 7 روز زمان می برد. اگر پاسخ را در روزهای اول دریافت نکردید، از ارسال درخواست مجدد خودداری کنید.
نکته: در توضیحی که در فرم درخواست Review ارسال می کنید، به صورت شفاف توضیح دهید که ایراد چه بوده و چه کارهایی را برای رفع آنها انجام داده اید.
در صورتیکه سئوی سایت به صورت اصولی و طبق راهنماهای گوگل وبمستر انجام شده باشد، نگرانی از بابت Manual Action برای مواردی مانند خرید بکلینک و Cloaking و امثال آن نیست ولی همان طور که گفته شد، Manual Action ممکن است به علت هک شدن سایت نیز اعمال شود که در آن صورت نیاز است که علاوه بر رفع مشکل هک شدن، راه نفوذ هکر را نیز شناسایی و مسدود کرد تا از تکرار هک جلوگیری شود. بنابراین جهت سئوی حرفه ای سایت باید به موارد امنیت وب نیز توجه ویژه داشت و در بسیاری موارد نیاز است که فرد سئوکار از یک متخصص امنیت وب جهت امن کردن وب سرور و سایت کمک بگیرد.
پرسش های متداول در مورد Manual action
تفاوت گزارش Manual action و Security issues چیست؟
گزارش Manual action حاوی همه مواردی است که الزاما برای کاربر خطرناک نیستند و هدف آنها تاثیر گذاشتن بر رنکینگ صفحات در نتایج جستجو است ولی گزارش Security issues در سرچ کنسول حاوی همه ایرادهایی است که ممکن است برای کاربر خطرآفرین باشد.
اگر سایتی که تازه خریداری کردم دارای manual action باشد، چه کاری باید انجام دهم؟
اطمینان حاصل کنید که دیگر دستورالعملهای گوگل وبمستر را نقض نمی کنید و در صورت برطرف کردن همه ایرادات، در درخواست review که ارسال می کنید، علاوه بر اینکه توضیح می دهید که ایرادات را برطرف کرده اید، حتما قید کنید که سایت را تازه خریداری کرده اید.
برای آشنایی با گزارش های دیگر سرچ کنسول به بخش آموزش گوگل سرچ کنسول مراجعه کنید.