موبایل ها در حال تغییر دنیا هستند. امروزه در برخی از کشورها تعداد موبایل ها بیشتر از تعداد کامپیوترهای شخصی مانند دسکتاپ و لپ تاپ ها است. طبق آمار رسمی گوگل تعداد جستجو های انجام شده توسط موبایل به طور میانگین در سرتاسر دنیا در سال 2015 بیش از 51 درصد بود و این نشان دهنده این موضوع بود که تمایل کاربران به جستجو و گشت و گذار در اینترنت توسط دستگاه های همراه مانند تلفن های هوشمند به دلایلی مانند پیشرفت تکنولوژی، در دسترس بودن و قدرت خرید بالای تلفن های هوشمند و گسترش شبکه های اجتماعی بیشتر شده است و بنابراین طراحی سایت با در نظر گرفتن استانداردهای طراحی سایت برای موبایل و همچنین مواردی که باید برای Mobile-first index در نظر گرفت، بسیار حائز اهمیت است.
موبایل فرندلی چیست
به طور کلی mobile friendly بودن یک سایت به معنای این است که کاربران موبایلی بتوانند به راحتی توسط دستگاه موبایل از سایت استفاده کنند و نیازی به زوم صفحه جهت بهتر دیدن محتوا و یا اسکرول صفحه به چپ و راست نباشد. سایتی که موبایل فرندلی نباشد، بر تجربه کاربر از سایت تاثیر منفی می گذارد و منجر به ترک کاربر یا استفاده کمتر از سایت می شود. طبق تعریف گوگل، سه تکنیک اصلی برای طراحی سایت mobile friendly وجود دارد:
-
Responsive Web Design:
سایت رسپانسیو یا واکنشگرا سایتی است که برای همه دستگاه ها مانند تلفن همراه، تبلت، لپ تاپ و هر دستگاه دیگری فقط یک کد HTML را به کاربر ارائه می دهد ولی از نظر ظاهری با توجه به عرض صفحه دستگاه کاربر، ظاهر متفاوتی را ارائه می دهد.
-
Dynamic Serving:
در طراحی به صورت dynamic serving، آدرس URL صفحات برای انواع دستگاه ها یکسان است ولی کد HTML با توجه به عرض دستگاه متفاوت است.
-
Separate URLs:
در طراحی به صورت separate URL، همانطور که از نام آن مشخص است، آدرس URL برای دستگاه های موبایل و کامپیوترهای شخصی متفاوت است و کد HTML نیز با توجه به نوع دستگاه موبایل و یا کامپیوتر شخصی، متفاوت خواهد بود. در سایتی که با تکنیک separate URL طراحی شده باشند، وظیفه تشخیص نوع دستگاه کاربر به عهده سرور است.
بسیاری از افراد و حتی وبمستران به اشتباه از واژه رسپانسیو به جای موبایل فرندلی استفاده می کنند. با توجه به توضیحات بالا، تکنیک رسپانسیو یک نوع از سه تکنیک موبایل فرندلی است که البته بیشتر از بقیه تکنیک ها مورد استفاده قرار می گیرد.
کدام تکنیک موبایل فرندلی برای سئو بهتر است؟
از نظر SEO تفاوت خاصی بین سه نوع تکنیک مذکور نیست ولی گوگل مورد Responsive Web Design را به دلیل خطای کمتر برنامه نویسی و مدیریت بهتر سایت به طراحان و دارندگان سایت پیشنهاد می کند و نکات زیر را در مورد سایت موبایل فرندلی توصیه می کند:
- مطمئن باشید که خزنده گوگل به همه منابع سایت مانند عکس، HTML، CSS و JS علاوه بر user-agent دسکتاپ با user-agent موبایل نیز دسترسی کامل دارد. برای این کار می توانید از ابزار Fetch as Google در سرچ کنسول استفاده کنید.
- از ویدیوهایی استفاده کنید که با موبایل هم قابل پخش شدن باشد.
- از ریدایرکت اشتباه اجتناب کنید. اگر از تکنیک separate URLs استفاده می کنید، وب سرور را به نحوی تنظیم کنید که اگر کاربری با موبایل قصد ورود به یک صفحه با آدرس دسکتاپ را داشت، حتما به معادل همان صفحه در موبایل ریدایرکت کنید.
- در صورتی که کاربران موبایل را به آدرس URL مخصوص موبایل ریدایرکت می کنید، مطمئن باشید که همه دستگاه های موبایل مانند Android و iOS و Windows phone ریدایرکت می شوند.
اگر سایتی دارید که فکر می کنید که موبایل فرندلی است، می توانید از ابزارهای تست موبایل فرندلی گوگل جهت بررسی صفحات سایتتان استفاده کنید. همچنین سئوکاران می توانند از شبیه ساز موبایل گوگل کروم برای بررسی موبایل فرندلی بودن صفحات استفاده کنند.
از انواع سایت موبایل فرندلی که ذکر کردید در ایران فقط سایت رسپانسیو یا واکنشگرا دیده میشه و کدنویسان ایران خیلی به ندرت ممکنه که سمت کدنویسی سایت های موبایل فرندلی با روش های Dynamic Serving و Separate URLs بروند.