یکی از اصطلاحاتی که در دنیای سئو بسیار پرکاربرد است عبارت bounce rate است که باعث نگرانی بسیاری از وبمستران می گردد. در این مقاله تلاش شده درباره این موضوع و همچنین علل رایج bounce rate بالای سایت و راهکارهای کاهش آن توضیح داده شود.
bounce rate سایت چیست؟
واژه نرخ پرش بیانگر نرخ بازدیدکنندگانی است که پس از ورود به صفحه، از صفحه دیگری بازدید نکرده اند و از سایت خارج شده اند. در حقیقت کاربرانی که وارد سایت شده و فقط یک صفحه را مشاهده کرده باشند و به صفحات دیگر نرفته باشند به عنوان bounce تلقی می شوند.
واحد اندازهگیری نرخ پرش به صورت درصد است. به عنوان نمونه اگر از یک سایت در مدت زمان مشخصی یکصد بازدید انجام شود و کاربران در بیست عدد از بازدیدها فقط یک صفحه را دیده باشند، آنگاه سایت مورد نظر در همان مدت زمان مشخص دارای 20 درصد bounce rate خواهد بود.
مشاهده bounce rate سایت از طریق گوگل آنالیتیکس UA با توجه به تصویر زیر از طریق منوی Audience Overview امکانپذیر است. البته راه های بسیاری بدین منظور وجود دارد که در ایجا به یکی از آن روشها اشاره شده است:
اگر هنوز سایت خود را در Google Analytics ثبت نکرده اید، مقاله آموزش اضافه کردن سایت در گوگل آنالیتیکس برای شما مفید خواهد بود.
آیا bounce rate خطرناک است؟
میزان bounce rate با توجه به نوع طراحی و همچنین نوع کاربری یک سایت می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال سایتی که فقط یک آدرس URL داشته باشد، به طور طبیعی دارای نرخ پرش صد درصد است و جای نگرانی ندارد.
معمولا نرخ پرش نرمال در بیشتر سایت های غیر تک صفحه ای، در حدود ۴۰ تا ۵۵ درصد است و در صورتیکه این عدد از ۷۰ درصد عبور کند باید سایت از نظر مشکلات احتمالی بررسی گردد. البته همانطور که اشاره شد سایت های گوناگون با توجه به نوع برنامه نویسی و کاربریشان نیز می توانند نرخ پرش های گوناگونی داشته باشند و داشتن نرخ پرش بالا الزاما جای نگرانی ندارد ولی باید بررسی گردد.
به عنوان نمونه کاربران در یک تالار گفتگو معمولا از صفحات بیشتری نسبت به یک سایت فروشگاهی بازدید می کنند.
engagement rate سایت چیست؟
نرخ جذب یا engagement rate به نرخ یا درصد کاربرانی گفته می شود که مدت زمان مشخصی را در صفحه مانده اند. به دلیل اینکه ممکن است کاربران در یک صفحه به هدفشان برسند و به صفحات دیگر نروند، نرخ جذب معیار دقیقتری نسبت به نرخ پرش است. معمولاً در تحلیلها از مدت زمان 10 ثانیه به عنوان معیاری برای محاسبه نرخ جذب کاربر استفاده میکنند. در گوگل آنالیتیکس نسخه 4 یا همان GA4 مدت زمان 10 ثانیه، بازدید از دست کم دو صفحه و تبدیل شدن (conversion) به عنوان معیار engaged session در نظر گرفته می شود.
دلایل رایج نرخ پرش بالا و نرخ جذب پایین
موارد متعددی هستند که می توانند منجر به bounce rate بالا یا engagement rate پایین شوند که در ادامه به پنج عدد از علت های رایج آن اشاره شده است:
1- سرعت کم بارگذاری صفحه
یکی از موارد تاثیرگذار در SEO که همواره گوگل به آن تاکید داشته است، سرعت بارگذاری صفحات سایت است. هر چه سرعت بارگذاری صفحه بیشتر باشد و کاربران بتوانند سریعتر به صفحات سایت دسترسی پیدا کنند، احتمال ماندگاری آنها در سایت بیشتر خواهد شد.
ولی اگر سرعت بارگذاری صفحات سایت شما پایین باشد و کاربر مجبور باشد برای دسترسی به هر صفحه از سایت شما بیشتر از چند ثانیه صبر کند، احتمال خروج او از سایت بیشتر می شود.
همانطور که در مقاله سئوی حرفه ای و سایت موبایل فرندلی سریع گفته شد، بر اساس آمار رسمی گوگل، به طور میانگین 53 درصد از کاربرانی که از دستگاههایی مانند تلفن همراه برای استفاده از اینترنت استفاده می کنند، در صورت باز نشدن یک صفحه در زمان ۳ ثانیه، آن صفحه را ترک کرده و به سراغ صفحه دیگری خواهند رفت.
2- صفحه بی کیفیت یا کم کیفیت
یکی از دلایل رایج نرخ پرش بالا و نرخ جذب پایین صفحه، بی کیفیت یا کم کیفیت بودن محتوا است که منجر به آزرده شدن کاربر و در نهایت بستن صفحه و یا خروج از سایت می گردد. پس تلاش کنید:
- همیشه همه صفحات سایتتان از کیفیت قابل قبولی برخوردار باشد و باعث جذب کاربر گردد.
- سعی کنید مقالاتتان فقط به صورت متنی نباشند و از تصاویر جذاب و مرتبط در نوشته هایتان استفاده کنید.
- از نوشتن متنهای طولانی در یک صفحه خودداری کنید و سعی کنید متنهایتان مختصر و مفید باشد.
- • از جملات روان و خوانا استفاده کنید و اگر مخاطب شما عامه مردم است، از نوشتن جملات ادبی و یا علمی سنگین خودداری کنید. بنابراین difficulty level متن و لحن صحبت باید متناسب با مخاطبین سایت باشد.
3- وجود back-link غیر مرتبط
وجود بنرهای تبلیغاتی و یا هر نوع back-link در سایتهای غیر مرتبط و یا با موضوعات غیر مرتبط منجر به bounce rate بالا خواهد شد. پس سعی کنید بنرهای تبلیغاتی خود را در سایت های مرتبط با موضوع فعالیت سایت خودتان منتشر نمایید و یا جهت تبلیغات، از سرویس هایی مانند گوگل ادز استفاده کنید که از نظر میزان هدفمندی تبلیغات در اینترنت از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است و البته استفاده صحیح از امکانات Google Ads نیاز به تخصص خاص خودش را دارد.
4- طراحی UX نامناسب
مواردی مانند باز شدن pop-up ناخواسته در صفحه، نمایش تبلیغات متعدد به کاربر، نمایش تبلیغاتی که از نظر ظاهری به علت مواردی مانند چشمک زدن بیش از حد باعث آزار کاربر می شوند، اجبار کاربر به ثبت نام جهت استفاده از سایت و آسان نبودن مراحل انجام خرید یک کالا منجر به خروج کاربر از سایت و در نهایت افزایش نرخ پرش و کاهش نرخ جذب می گردد. پس در طراحی UX یا همان User Experience حداکثر تلاشتان را بکنید که تجربه کاربری به نحوی باشد که رضایت کاربر جلب نمایید.
5- طراحی UI نامناسب
یکی از موارد بسیار مهم در نگاه داشتن کاربر در سایت، طراحی UI سایت یا همان User Interface است. هر چقدر ظاهر سایت جذابتر باشد، زمان ماندگاری کاربر در سایت بیشتر خواهد شد. مواردی مانند نمایش تبلیغات متعدد در صفحه به کاربر، نمایش تبلیغات متحرک در above the fold، استفاده از رنگ هایی که باعث خستگی چشم کاربر شود، طراحی شلوغ و موارد مشابه دیگر میتوانند باعث عدم ماندگاری کاربر در صفحه و سایت شوند. طراحی UI/UX از دید سئو بسیار با اهمیت است، پس در صورت نیاز از یک متخصص UI/UX برای هر چه جذاب تر شدن سایتتان استفاده کنید.
سلام
ممنون از مطلب مفیدتون
ایا ابزاری یا سایتی وجود داره که بتونیم علت بونس بالای سایت رو بهمون گزارش بده؟
سلام و وقت بخیر، به علت گستردگی دلایل بانس ریت بالا، برای برخی موارد مانند بررسی تست موبایل فرندلی بودن صفحه را می توانید از طریق Google Mobile-Friendly Test و سرعت صفحه را می توانید از طریق Google PageSpeed Insights بررسی کنید. ولی مواردی مانند غنی بودن محتوا و مرتبط بودن بکلینک ها و UX را خودتان باید بررسی کنید.
من تا حالا فکر میکردم که بانس ریت خوبه. مگر در انگلیسی بانس به معنی پاداش نیست؟ چرا پس در سئو به یک معنی دیگست؟!
کلمه bonus به معنی پاداش و جایزه است و کلمه bounce به معنی جهش و پریدن است. اگر کاربری وارد سایت شما شود و به صفحه دوم وارد نشود و در حقیقت فقط از همان یک صفحه دیدن کند و سایت شما را ببندد، به عبارتی از سایت شما به بیرون پریده است و نسبت افرادی که وارد سایت شما می شوند به افرادی که فقط یک صفحه دیده اند به bounce rate یا نرخ پرش مشهور است.
استاد جعفری سلام. پس از چهار ماه بالاخره محتوای سایتمان را طبق اصولی که برای تولید محتوا داده بودید اصلاح کردیم و بانس ریت سایتمان فعلا از 78 درصد به حدود 71 درصد رسیده. البته هنوز حدود دو هزار صفحه دیگر داریم که باید محتوایشان اصلاح شود. فکر کنم دست کم بانس ریتمان به حدود 60-65 درصد برسد. متشکرم بابت راهنماییهای جنابعالی
سلام احمد عزیز،
خوشحالم که در این چند ماه توانستی تا این حد صفحات سایتت را اصلاح کنی و نتیجه بگیری. با پشت کاری که در انجام سئو داری حتما به نتیجه مطلوب خواهید رسید و جایگاه خوبی را در موتور جستجو خواهید داشت.
موفق باشید.
به نظر من برای پایین آوردن بانس ریت یک سایت باید در سایت هایی تبلیغ کرد که مرتبط با موضوع سایت ما باشه یعنی کاربری به سایت ما بیاد که دقیقاً به دنبال همون محتوا هست در این صورت به مرور زمان bounce rate حتی زیر 30% می رسه مثل بانس ریت سایت ارگانهای دولتی یا بانس ریت سایت هایی مثل ایرانسل و… چون کاربر بعد از ورود به سایت از صفحات متعدد بازدید میکنه
من برای یک ماه از سرویس تبلیغات anetwork استفاده کردم ولی بیشتر از 80 درصد بانس ریت داشتم و در نهایت دیگر به این روش تبلیغ ادامه ندادم و البته با گوگل ادوردز که تبلیغ میکنم معمولا بانس ریت سایتم در حدود شصت درصد است.
مورد شماره 4 گریبان سایت من را یک بار گرفت.من قبلا در یک سایت پرترافیک تبلیغ popup گذاشتم و بانس ریت سایتم به شدت بالا رفت و گاهی مواقع به 90 درصد هم میرسید و در نهایت تبلیغم را متوقف کردم.
تبلیغات پاپ آپ نابود کننده بانس ریت و رنک هستند. به نظر من از گوگل ادوردز استفاده کنید چون هدفمندترین نوع تبلیغات اینترنتیته و بانس ریتش هم از بقیه سرویسهای تبلیغاتی آنلاین پایین تره.
سلام مقاله بسیار جالبی در مورد بانس ریت بود من اوایل فکر میکردم هرچی bounce rate یک سایت بالاتر باشه بهتره ولی الان از وقتی روی سئوی سایت مون کار میکنم برای تبلیغات اینترنتی سایت مون سعی میکنم با سایت هایی که بانس ریت اونها پائین باشه قرارداد ببندم.